← kaple křížové cesty (Štramberk) kaple křížové cesty (Štramberk) →
18806 kostel Nanebevstoupení Páně

J od města, na vrchu Kotouč

12. zastavení křížové cesty z Nového Jičína na vrch Kotouč

Takzvaný dolní kostel Nanebevstoupení Páně byl postaven za jezuitského regenta P. Instituorisa v roce 1669 pro české poutníky jako náhrada dřevěné kaple z roku 1647. Kostel byl postaven v sedle mezi oběma vrcholky hory Kotouč, zatímco dosavadní dřevěná kaple stála na nižším (východním) vrcholku kopce. Kostel byl součástí křížové cesty z Nového Jičína na vrch Kotouč. Byl větší než sousední kostel Povýšení sv. Kříže. V roce 1773 byl jezuitský řád zrušen. Procesí na Kotouči zanikla vydáním tolerančního patentu Josefa II. v roce 1781 a kostely byly uzavřeny ve dnech 24. a 25.6.1786. Kostel Nanebevstoupení Páně byl zbořen ještě do konce roku 1786, aby se nemuselo zbytečně investovat do jeho další údržby. Materiál ze zbořeného kostela si lidé rozebrali na stavbu domů. Náhradou za tato dvě zastavení křížové cesty nechal novojičínský městský písař Antonín Kobilka postavit na vrcholu Kotouče dřevěný kříž, který dne 2.4.1801 posvětil zdejší farář P. Ferdinand Rössner. Tento kříž strhla dne 25.12.1821 velká vichřice. Za faráře V. Ottopala byl v roce 1823 postaven na samém okraji strmé skály železný kříž na kamenné pyramidě. Dne 10.6.1883 jej rozbil blesk, ale již v roce 1884 byl z milodarů farníků postaven a posvěcen nový kamenný kříž opatřený hromosvodem. Tento kříž musel být kvůli postupu lomu v létě roku 1918 italskými zajatci přemístěn na nynější místo nad jeskyní Šipkou. - Základy kostela byly podrobně prozkoumány a zdokumentovány v roce 1943, v 50. letech 20. století byly zničeny postupujícím lomem. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Cemex cement, k.s. z Prachovic.

Zdroj: Zpravodaj města Štramberk 1/2009