18808 kostel sv. Bartoloměje

Torzální (známka 450) zděné kostely

polovina 14. století
JZ od náměstí

Zvonice má novou šindelovou střechu a opravenou fasádu. - Z kostela je zachována je pouze hranolovitá věž za farou. - Kostel byl postaven z kamene, měl dřevěný malovaný strop, kruchtu a při průčelí dřevěný ochoz. Měl zvláštně představěnou hranolovitou věž, která nebyla s lodí v jedné ose (asi kvůli průběhu hradeb). - Farní kostel sv. Bartoloměje byl postaven v polovině 14. století v jihozápadní části centra města při již stojících městských hradbách. Ještě ve druhé polovině 14. století byla při kostele postavena hranolová věž s dřevěným zvonovým patrem, později doplněná o hodiny. V nice severovýchodní zdi se nachází kamenná plastika Madony s Ježíškem z roku 1738. V 18. století již kostel nevyhovoval stoupajícímu počtu farníků, proto byl v severní části náměstí postaven nový kostel. Původně byl tento nový kostel sv. Jana Nepomuckého postaven bez věže. Kostel sv. Bartoloměje byl po dostavbě nového farního kostela opuštěn a v roce 1782 s výjimkou věže zbořen. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 28 a 27) patří církvi.

Zdroj: Zpravodaj města Štramberk 1/2009