← kaple (Strážná) kaple sv. Josefa (Strážné) →
18820 kaple Všech svatých

autohavárie
(18. století), nová 2018
blízko křižovatky ulic Veselská a J.Skácela

Má novou cihlovou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní kapli stojící uprostřed křižovatky ulic Veselská a J.Skácela (na souřadnicích 48.898369, 17.319545) pobořil maďarský kamion v ranních hodinách dne 10.11.2015. Zůstalo pouze torzo jedné zdi. - Kaple stála na místě někdejšího popraviště. O kapli se historik Jan Skácel ve své strážnické městské kronice zmiňuje pouze jednou větou s tím, že se v ní nachází obrázek Krista Pána v žaláři, a že je podobná kapli sv. Rozálie. Kaple je zachycena na plánu města z roku 1815, byla tedy zřejmě postavena během 18. století. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Strážnice; zastupitelstvo města dne 25.9.2017 rozhodlo, že kaple bude znovu postavena cca 45 m východním směrem na místě nepoužívané čekárny autobusové zastávky. Začátkem prosince 2017 byl torzo kaple rozebráno a na jaře 2018 byla kaple obnovena v původní podobě na novém místě. Obnovená kaple byla slavnostně posvěcena dne 28.10.2018. Na původním místě byl obrys kaple vyznačen v dlažbě.

Zdroj: Mgr. Lenka Gronská, Turistické informační centrum Strážnice