kaplička (Moravské Budějovice) →

Polozřícené (známka 450) zděné kapličky

kaplička křížové cesty
SSZ od města

zastavení křížové cesty

Bez střechy. Shora je uvolňuje zdivo. Zdivo je silně poškozeno také těsně nad zemí, hrozí zřícení kapličky. Fasáda zničena. Bez dvířek, prázdná. - Zastavení křížové cesty byla zděná z cihel, měla tvar kvádrových pilířů 2,95 m vysokých o základně 1,55 x 0,63 m a s cihlovou stříškou. V širší stěně obrácené k silnici byly dva výklenky; v horním větším čtvercovém (0,95 x 0,95 x 0,46 m) jehož strop tvořily dvě fošny nesoucí další zdivo, byl na omítce olejovou barvou namalován obraz zastavení. V dolním, menším, nahoře oble zaklenutém výklenku (1,30 x 0.95 x 0,46 m) byl jiný obraz neznámého obsahu.Mezi městem a lesem bylo 6 zastavení, podél lesa bylo 5 zastavení a na svahu od silnice (šla podél lesa) ke kapli byla 3 zastavení. Při 11. zastavení (poslední při silnici) stál mohutný kříž a obětní kámen. Jednotlivá barokní zastavení postupně chátrala a mizela. Ještě v roce 1963 stála tři, v roce 1973 dvě, dnes už existuje jen jedno. - Křížovou cestu vybudoval hrabě Rudolf Jindřich ze Schaumburka v roce 1677. Jejích čtrnáct zastavení lemovalo cestu z Moravských Budějovic ke kapli sv. Antonína Paduánského postavenou v témže roce (později byla zasvěcena sv. Vítu, v roce 1788 zrušena, zbořena a ještě téhož roku byl na jejím místě vybudován letohrádek pro jaroměřickou vrchnost, ze kterého zbyly dnes jen obvodové zdi). - Pozemek s kapličku je v soukromém vlastnictví (Marie Blažková z Lukova).

Zdroj: Mgr. Lenka Jičínská, SOkA Třebíč, Dr. Josef Fišer