← kaple (Šternberk) kaple Panny Marie (Šternberk) →
18915 kaplička sv. Josefa

na křižovatce ulic Březinova a Babická

Má novou střechu. zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. Kaplička byla během opravy rozebrána a znovu postavena v poněkud pozměněné podobě. - Kaplička byla postavena měšťanem na soukromém pozemku jako projev díkůvzdání. Je tvořena zděným blokem a nikou pro dnes nezvěstnou sochu. Byla začleněna do ohradní kamenné zdi zpevňující terén nad ní. Původní architektonické členění kapličky bylo prosté. Vlastní nika měla parapet jednoduchého profilu v omítce, stejně jako profil horní římsy, která byla nad konchou niky mírně zvlněna. Profil korunní římsy byl bohatší. Štít kapličky byl asi trojúhelný, krytý taškovou stříškou. Čelní strana má ve středu oválnou kartuš, vsazenou do bohaté akantové rozvily, s německým textem. Překlad textu: „Sv. Josefe, pros za nás boha, před válkou, morem a hladem, 1788, I.F." - Pozemek s kapličkou patří městu Šternberk; město pozemek převzalo v roce 2016 od soukromých majitelů a ještě v témže roce zorganizovalo její opravu. O záchranu kapličky se také hodně zasloužil spolek "Prohlubování česko-německých vztahů". - Kaplička byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 27.10.2016.

Zdroj: Mgr. Jana Kameníčková, Městský úřad Šternberk