← kaple (Horní Hojsova Stráž) kaplička (Horní Hoštice) →

Opravené (známka 100) dřevěné zvoničky

ve vsi

Zvonička původně stávala asi 0,5 km západním směrem na západním kraji vsi (na souřadnicích 50.142936, 17.455272) a byla využívána pro klekání a v zimních měsících i jako márnice. V roce 1957 byla kvůli nebezpečí zničení vandaly rozebrána a převezena na současné místo do středu areálu Psychiatrické léčebny v Horních Holčovicích. - Pozemek se zvoničkou patří státu - Psychiatrické nemocnici v Opavě.

• Miloslav Horník napsal 02.03.2017 22:32

Pane Valenčíku, bude potřeba zásadně přepracovat toto heslo. Přikládám odkazy ze kterých můžete čerpat podklady pro popis. Více Vám napoví i montáž, kterou jsem zde zařadil. Dosavadní WGS84 jsou souřadnice původního umístění objektu do roku 1957. Od roku 1957 je umístění WGS84 50.1456911N, 17.4593583E. –– NPÚ – Památkový katalog registruje objekt jako zvonička Holčovice zde odkaz: http://pamatkovykatalog.cz/?element=12519488&sequence=45877&page=1836&action=element&presenter=ElementsResults –– Podklady k popisu je možné čerpat zde: Pravda o zvoničce – http://www.horhol.estranky.cz/clanky/pravda-o-zvonicce.html –– nebo Zvonička – http://www.horhol.estranky.cz/fotoalbum/horni-holcovice-jednotlive-budovy/zvonicka/ –– Prosím, odkaz k článku Pravda o zvoničce zde pak ponechejte, protože na něj upozorňuji u obrázku montáž, že je možné se o historii tohoto objektu dočíst více. Děkuji a zdravím Vás. mh.

Děkuji za upozornění, informace jsem upravil.