19008 kaple sv. Kříže

u dnešní Tyršovy ulice, v Křížových zahradách

s věží

Nazývána Rosova kaple. - Kaple stála blízko nynější Tyršovy ulice, kde byla roku 1977 zbytečně zbořena při výstavbě blízkých řadových rodinných domů (na místě kaple je zahrada). - Kapli s rodinnou hrobkou dal v letech 1885 - 1886 vystavět Ferdinand Rosa, stavitel a holešovský měšťan (1827 - 1890), majitel několika domů v Holešově. Ferdinand Rosa si o povolení ke stavbě požádal dne 21.8.1885 na okresním hejtmanství v Holešově. Na pozemku své zahrady zamýšlel vystavět kapli - a pod ní hrobku pro sebe, svou manželku a ostatní příbuzné. Stavba mu byla povolena a již příštího roku, dne 11.10.1886, oznamuje F. Rosa, že kaple i hrobka jsou hotovy a žádá o schválení. Ještě pak dne 4.4.1887 se sešla komise z holešovského okresního hejtmanství, aby schválila Rosův záměr ohledně umístění třetí rakve (pro jeho sestru Terezii) na konec chodby v hrobce. Mimo hrobky šlechtické rodiny Wrbnů šlo v Holešově o jedinou soukromou hrobku umístěnou mimo hřbitov. - Manželé Rosovi zemřeli bezdětní a tak zahrada s kaplí přešla do vlastnictví rodiny Dudkových. Těm byla zabavena po nástupu komunistů v roce 1948. Později bylo rozhodnuto o zástavbě ukradené zahrady rodinnými domky. Původní návrh počítal se zachováním kaple, ale v druhé etapě plánování bylo rozhodnuto o jejím odstranění. Dne 26.2.1977 byla hrobka pod kaplí otevřena za účasti zástupců Městského národního výboru Holešov. Pozůstatky všech příslušníků rodiny Rosovy byly dány do jedné rakve a uloženy na Městském hřbitově v Holešově. Následně byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

Zdroj: Mgr. Ondřej Machálek, Městské muzeum Holešov, Patrik Trnčák