kaple sv. Terezie s hrobkou (Hrad Nečtiny) →
19092 kaple Panny Marie Čenstochovské

na křižovatce ulic Závodní a U Haldy

se sanktusníkem

Obecní kaple na rozcestí dvou silnic – do Vítkovic a do Zábřehu byla pravděpodobně postavena v letech 1853 - 1854 na pozemku, který náležel k bývalému fojtství. V interiéru kaple byl umístěn obraz Panny Marie Čenstochovské a sochy Božského Srdce pána Ježíše a Srdce Panny Marie. Ve výklencích byly oltáře se sochami sv. Josefa (evangelijní strana) a sv. Jana Nepomuckého (epištolní strana). Každé dva roky byla kaple nově nabílena, opravovány byly omítky a dřevěná ohrada kolem stavby. Plůtek kolem kaple byl v desetiletých cyklech obnovován. Roku 1881 byla kaple opatřena novou břidlicovou střechou. Kaple měla i svůj zvon. Zvoník dostával za svou práci 2 zl. ročně, roku 1889 již 6 zl. Každé dva roky byl zakoupen nový provaz pro rozhoupávání malého zvonu, později byl nahrazen kovovým řetězem. Na počátku 20. století již původní kaple nepostačovala účelům rozmáhající se obce. Proto se obec rozhodla vystavět nový svatostánek. Po sporech se sousední Hrabovou, kde měl vyrůst nový společný kostel pro obě obce, se vedení Hrabůvky rozhodlo, že si postaví vlastní chrám. Kostel Panny Marie Růžencové byl slavnostně předán věřícím roku 1910. V Hrabůvce tak byly současně dva svatostánky. Před kaplí Panny Marie Čenstochovské při velké slavnosti byla ještě dne 4.5.1919 zasazena lípa svobody. Původní hrabůvský svatostánek ale ztratil po výstavbě nového chrámu na významu. Dne 4.4.1922 se sešel hrabůvský obecní výbor. Obec se tehdy potýkala s nedostatkem financí, na nichž měla vliv probíhající hospodářská krize a také zadlužení obce kvůli stavbě nového kostela. Jedno z rozhodnutí obecního výboru znělo následovně – je nutno rozebrat starou obecní kapli, jelikož obec nemá peníze na její údržbu. Ještě v průběhu roku 1922 byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Ostrava.

Zdroj: historie.ovajih.cz