kaple Kalvárie (Krásná Lípa) →

hřbitovní kaple
za kostelem, na původním hřbitově

se sanktusníkem

Kaple byla masívní, klenutá, vyzděná z kamene. Měla malý sanktusník pokrytý šindelem, přes krerý byl pobit zeleně natřený plech. Vrchol sanktusníku zdobila makovice s křížem, který byl občas přezlacován. Dveře v průčelí byly dvoukřídlé. Interiér kaple dělilo na dvě části černě natřené dřevěné zábradlí s vrátky. Jeho vrcholky byly ztvárněny do tvaru plamínků natřených na žluto, symbolizujících ohnivá muka očistce. Mezi vchodem a zábradlím byly po stranách dvě zpovědnice. Ve vnitřním prostoru za zábradlím stál proti vchodu u severní stěny malý dřevěný oltářík. Ten nechal v roce 1773 ze svých prostředků postavit obchodník Johann Christoph Zweigelt, jeden ze zakladatelů zdejšího náboženského bratrstva. Oltář byl štafírovaný iluzívním šedým mramorováním s černým orámováním. V centrální části byl dřevěný reliéf, představující pravděpodobně kajícníka, obroubený plameny. Dolní část lemovaly další "ubohé duše". Zboku hlavního motivu stály dvě sochy alegorií, bílo-zlatě štafírované. Nejspíše se jednalo o vyobrazení křesťanských ctností Milosrdenství a Zbožnosti, které jsou v soupisu památek popsány jako "Almužník a Modlící se". Nad středovým reliéfem visel štafírovaný krucifix a na menze oltáře stály další dva, černě štafírované. Kromě nich zde byla umístěna i dvě zrcadlová světla. Další osvětlení interiéru kaple zajišťovaly dvě plechově lampy. Visely za střední části klenby a byly pokryty černě-zlatými arabeskami. Interiér byl částečně osvětlen i světlem, které pronikalo dvojicí oken ve stěně presbytáře, jež byly chráněny drátovanou mříží. Zeď presbytáře, kterou nezabíral oltář, byla rozdělena čtveřicí nik vyzdobených lidskými lebkami a kostmi. Podlaha kaple byla v roce 1823 vydlážděna pískovcovými dlaždicemi. - Přesné datum postavení kaple není známo, při určování jejího stáří se farář v 19. století opíral o výpovědi "starých lidí" podle kterých byla postavena někdy mezi roky 1775 - 1780. Kaple byla postavena na náklady zdejších dobrodinců u hřbitovní zdi, dobrodinci také platili její údržbu. Kaple již s jistotou stála v roce 1771, kdy jí zesnulý čeledín Dominik Michel odkázal v poslední vůli 225 zlatých, jež byly mimo jiné použity na oplechování sanktusníku. Po zrušení zdejšího náboženského bratrstva císařem Josefem II. v roce 1794 se z kaple užívané tímto bratrstvem stala hřbitovní kaple. Problém nastal, když se v roce 1833 začalo ve městě řešit rozšíření hřbitova a v jeho rámci i požadavek na stavbu márnice. V této souvislosi se v červnu 1836 začalo uvažovat o odstranění staré kaple, jež už by nestála v ose rozšířeného hřbitova a o stavbě nové, jež by zároveň sloužila jako márnice. I když zdejší farář Josef Palme bojoval za postavení repliky původní kaple, nakonec bylo rozhodnuto postavit v zadní části rozšířeného hřbitova kapli novou. Nová kaple byla vysvěcena dne 21.10.1846 a někdy poté byla původní kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

Zdroj: Natálie Belisová: Putování po duchovním panství Krásnolipska