kaplička Panny Marie (Plzeň) →
19160 kaple sv. Šebestiána, sv. Floriána a sv. Anny

v ulici U svatého Rocha

O druhé sakrální stavbě na Saském předměstí Plzně hovoří plzeňský kronikář Šimon Plachý z Třebnice k roku 1599. Ve zmíněném roce nechal plzeňský měšťan Šebestián Pechovský z Turnštejna s manželkou Annou vystavět kapli sv. Šebestiána, Fabiána a Anny, kterou slavnostně vysvětil pražský arcibiskup Zdeněk Berka. Historická literatura tuto zmínku chybně spojovala se sousedním kostelem sv. Rocha. Tento omyl byl rozpoznán při provádění stavebně historického průzkumu klasicistního domu čp. 84, při kterém byly zjištěny výrazné pozůstatky renesanční architektury. - Stavba byla obdélná, plochostropá, o rozměrech 14 x 5,3m, a zachována je do úrovně dnešního druhého podlaží. Stěny byly nečleněné, prolomené vysokými, segmentově zaklenutými okny. V západním průčelí byl prolomen hlavní vstup. V interiéru se dochovaly zbytky renesančních kletovaných omítek se zbytky barevné výmalby. Určení stavby jako kaple sv. Šebestiána, Fabiána a Anny potvrdil i rozbor dochovaných pohledů na Plzeň, které na Saském předměstí zachycují dvě sakrální stavby v těsném sousedství. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Zuzana a Miroslav Bělovi z Plzně).