Stará synagoga (Plzeň) →
19161 kostel sv. Rocha

v ulici U svatého Rocha

Kostel svatého Rocha byl vystavěn v době moru roku 1598 z podnětu měšťana Šebestiána Pechovského z Turnštejna. Tentýž měšťan nechal spolu se svojí manželkou Annou v roce 1599 postavit v sousedství kostela sv. Rocha kapli Sv. Fabiána, sv. Šebestiána a sv. Anny. Existence kostela je však prokázána v hmotě zdiva klasicistního domu U sv. Rocha 1 (čp. 84) např. v podobě zbytků valené klenby v podélných zdech či v podobě zbytků maleb. Pozůstatky zdiva však mají obdélný půdorys, zatímco dle vyobrazení na mapě z roku 1781 či na Willenbergově vedutě má mít kostel na východě polygonální závěr. - Jednalo se o orientovanou stavbu s obdélnou lodí, odsazeným polygonálním presbytářem a hranolovou věží s cibulovou bání. Vnější stěny byly zpevněny hranolovými opěráky, což naznačuje zaklenutí interiéru. – Kostel byl zrušen v roce 1783 a zbořen. Poslední zbytky pravděpodobně zanikly při úpravách severního předpolí Saského mostu. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Petr Čejka z Plzně, Simona Čejková z Plzně a JUDr. Zdenka Jandová z Plzně).