kaple (Lopatné) →

Poškozené (známka 0) ostatní

JZ od vsi

Velká většina náhrobků je postavených. Ohradní zeď je zničená. Plocha hřbitova není pravidelně udržována, je dosti porostlá náletovými stromy. - Židovský hřbitov se nachází na kraji lesa a od obce je vzdálen asi půl kilometru jihozápadně. Lze se na něj dostat pěšky polní cestou. V literatuře se jeho založení uvádí k roku 1822; dá se však předpokládat, že k tomu mohlo dojít i dříve. V roce 1916 jej následnická františkolázeňská židovská obec označila za „více než sto let starý“, studiem matrik ani přímo v terénu se však tento údaj nepodařilo potvrdit ani zpřesnit. Matričně je existence hřbitova doložena od roku 1830 (pohřeb zemřelého z Lubů), roku 1960 byl jako nejstarší čitelný identifikován náhrobek s datací 1836. - V roce 1842 měřil hřbitov 1503 metry čtvereční a jeho vlastníkem byla vrchnost (Josef hrabě Auersperg). Vzhledem k tomu, že hřbitov byl tenkrát ze všech stran obklopen zemědělskými pozemky patřícími vrchnosti, lze předpokládat, že v době založení byla jeho plocha vyčleněna z původně souvislé panské půdy (tj. louky s parcelním číslem 277) a pronajata židovské obci. Hřbitov měl v roce 1842 přibližně lichoběžníkový půdorys se zaoblenou severovýchodní stranou, nestála na něm žádná budova (márnice) a příjezdní vozová cesta od vsi končila u jihozápadní strany hřbitova. Pravděpodobně na této straně bývala tedy i vstupní branka. -– Na hřbitově byli pohřbíváni zemřelí nejen z Lomničky, ale z celé široké oblasti náboženské obce od Skalné až po Kraslice. Někdy po roce 1857 převzala hřbitov od bývalé vrchnosti místní židovská obec a od jejího splynutí s františkolázeňskou obcí v 1. polovině 90. let 19. století hřbitov spravovalo tzv. pohřební bratrstvo náboženské obce Františkovy Lázně. - Pohřbívalo se zde přibližně do konce 19. století a podle neúplných matričních záznamů i na základě dalších dochovaných náhrobků lze předpokládat, že je na hřbitově 130 - 150 hrobů. - V rozsahu doloženém roku 1842, ale ve značně zdevastovaném stavu, se hřbitov dochoval dodnes. Dá se předpokládat, že už po 1. světové válce nebyl pravidelně udržován a chátral, avšak během nacistického období i po 2. světové válce byl úmyslně ničen a náhrobky rozkrádány. - V minulosti byl hřbitov po celém obvodu ohraničen zdí, která je nyní na některých místech rozpadlá. - Hřbitov byl využíván nejen židovskými obyvateli z Lomničky, ale také z Lubů, Lesné, Skalné, Kraslic, Nového Kostela a ze Starého Rybníka. - V roce 1989 bylo na hřbitovní ploše zjištěno nejméně 60 viditelných náhrobků (z toho jen 8 stojících na původních místech, ostatní spadlé nebo poražené), v roce 1997 stály na původních místech už jen 4 náhrobky. Viditelné epitafy na náhrobcích tradičních tvarů jsou většinou celohebrejské nebo hebrejsko - německé, čitelná jsou příjmení pohřbených i jejich bydliště. Nejmladší z čitelných náhrobků patří paní Anně Rosenbaumové z Lomničky, která žila v letech 1815 - 1892. Další čitelný náhrobek pochází z roku 1924 a nese jméno Jacoba Schneidera z Nového Kostela, jenž zemřel ve věku 79 let. - Během 2. světové války byl hřbitov poničen a po válce dlouhá léta chátral. V roce 2000 proběhly na hřbitově částečné rekonstrukční práce. - V současné době se na hřbitově nacházejí 82 náhrobní kameny a 10 solitérních podstavců. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Plzeň.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary