kaplička (Krásná Pole) →

Poškozené (známka 0) ostatní

VSV od vsi, ve svahu pod lesem

Větší část náhrobků je postavená, menší část je povalena. Na ploše hřbitova roste dosti náletových stromů, plocha hřbitova není pravidelně sečena. - Židovský hřbitov se nalézá ve svahu pod lesem necelých 200 metrů východním směrem od vodárenské nádrže Rovná. Území hřbitova je vymezeno žulovými sloupky a jeho povrch je zarostlý náletovými dřevinami. - V minulosti byl hřbitov vlastnictvím místní židovské obce. Nejstaršími písemnými doklady o hřbitově je matrika zemřelých obce Schönlind od roku 1784 až do roku 1868 a matrika z let 1840 až 1895. - Na hřbitově se do dnešních dnů zachovalo 112 náhrobních kamenů, z toho je cca třetina povalených, zcela rozbitých nebo jen zčásti zachovaných. Většina náhrobků je vyhotovena z neopracované žuly, nejstarší pochází z roku 1755. - Pozemek se hřbitovem patří Lesům ČR, s.p. - Ves Krásná Lípa je zcela zbořena.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary