← kaple Nanebevstoupení Páně (Lampertice) kaplička (Lančov) →
19248 kaple sv. Filipa a Jakuba

se santusníkem

Kaple byla postavena v roce 1675 a byla zasvěcena Panně Marii. Již v roce 1740 se nacházela v chatrném stavu a roku 1774 byla zbořena. Ještě v roce 1774 byla blízko původní kaple (ale o něco níže) postavena nová kaple sv. Filipa a Jakuba. I tato kaple se kvůli poddolování již v polovině 19. století rozpadala a v roce 1880 byla zbořena. - Kaple byla jednolodní obdélnou stavbou zakončenou trojbokým presbytářem. Stěny lodi se dvěma vysokými, okloukově ukončenými okny na každé straně byly členěny lizénami. Přibližně uprostřed valbové střechy se nacházel sanktusník. Uvnitř byla kaple bohatě zařízená; při demolici kaple byla část inventáře zachráněna a předána do městského muzea v Horním Slavkově (např. barokní sochy sv. Josefa, sv. Jana Křtitele, sv. Rocha, sv. Anny nebo sochy čtyř evangelistů). - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 929/1 a pozemková parcela č. 1980/3) patří firmě Údržba silnic Karlovarského kraje, a.s. z Otovic. - Ves Lán je téměř zbořena, zůstal jeden dům.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do