← márnice (Vrbno) kaple Panny Marie Utěšitelky (Vrbno pod Pradědem) →

na náměstí sv. Michala, před kostelem

Za farním kostelem byla v roce 1693 vystavěna kaple a nazvána byla Márnice – kaple mrtvých, protože před samotným uložením do země zde měli mrtví čekat a mělo se jim tam zpívat. Toto se ale nesetkalo s obecným souhlasem. Vedle kaple stál mezi dvěma mohutnými lípami vysoký dřevěný kříž. Protože se nedaleko kaple nacházela socha sv. Jana Nepomuckého, byla i kaple později nazývána Johannesovou. Značně sešlá kaple byla v roce 1837 zbourána i se starým kostelem; místo starého kostela byl postaven nový (vysvěcen v roce 1844), ale kaple obnovena nebyla. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2/4) patří církvi, druhý (pozemková parcela č. 2/1) patří městu Vrbno pod Pradědem.