← kaple (Malá Lesná) bývalý kostel Přenesení sv. Václava (Malá Strana) →

na lesním hřbitově

kamenná, neomítaná

Otevřená, uvnitř je socha. Opraven i celý lesní hřbitov okolo. - Lesní hřbitov byl založen v roce 1813 Františkem Zachariášem Römischem (1757 – 1832), tehdejším majitelem skalského panství, jako součást vyhlídkové stezky, vybudované na pravém břehu Jizery. Protože byl F. Z. Römisch nadšeným milovníkem přírody a historie, rozhodl se vybudovat pro všechny významné předky, kteří se zasloužili o vlast, památník – Pantheon. Umístil ho hlavně v pásmu skalisek a do zříceniny starého rytířského hradu, ale některé památníčky byly rozesety i v okolním lese. Od svého bydliště, z nádvoří panského zámku, vybudoval procházkovou trasu přírodním parkem s výhledy na Jizeru a Malou Skálu. V roce 1828 napsal Franz Ferdinand Effenberger průvodce pod názvem Skalní Pantheon a přírodní park. V roce 2015 vyšel překlad této knihy od Jiljí Slezáka. Zde se dovídáme, že hřbitov – původně Niva smrti – tvořilo kulaté prostranství, v jehož středu se mezi skalními balvany vypínal na kamenném podstavci vysoký bílý kříž. Na podstavci byl vytesán vzkaz, který je již bohužel nečitelný „Nachfolgende Besitzer dieser Thäler: (Vzkaz příštím generacím):“ Kříž byl obklopen skupinou lombardských topolů, jejichž kmeny vyrůstaly ze skupin růží a břečťanů. U paty kříže byla umístěna kamenná deska s nápisem: „Belet Den an, der auch gestorben, bergraben wurde, und auferstanden ist, MDCCCXIII. (Klaňte se tomu, kdo zemřel, byl pohřben a vstal z mrtvých, 1813).“ Před skalní jeskyní (nyní zazděné hrobce), byla umístěna socha Anděla vítězství s palmovými ratolestmi (torzo zůstalo zachováno). Procházková cesta pokračovala dále směrem k potoku a na protější stráň s pomníčky. – V roce 1900 byl lesní hřbitůvek vysvěcen a bylo zde pochováno několik zámeckých zaměstnanců a významných maloskalských osob. Poslední pochovanou byla Jarmila Glazarová v roce 1972. Její otec byl správcem velkostatku a působil zde do jejích 9 let. – V roce 1903 zakoupil panství Vilém Medinger. Na hřbitůvku si vybudoval hrobku, kde jsou pochováni členové rodiny. V roce 1945 bylo panství zkonfiskováno a Vilém Medinger se odstěhoval do Německa. Hrobka byla později vyloupena a zazděna do nynější podoby. – Pozemek s kapličkou patří Lesům ČR, s.p.; podnik zorganizoval v roce 2016 opravu celého lesního hřbitova včetně kapličky.