kaple (Hroznětín) →
19363 kaple Jména Panny Marie

poutní kaple
v centru města, JV od kostela

s vysokým sanktusníkem a ambity

Bývalá poutní kaple byla vybudována premonstráty z Hradiska u Olomouce od roku 1718 a zrušena v roce 1785 v souvislosti s reformami císaře Josefa II. Později byla přestavěna na školu, po požáru v roce 1834 byla zbořena a na jejím místě byla postavena nová škola. Ambity byly z části přestavěny na obytné domy a dochovaly se jako č.p. 55 a 94 až do demolice kvůli průtahu silnice okolo roku 1960.- Přístupové schodiště ke kapli zdobilo asi deset soch, které byly po zániku kaple přesunuty na různá místa v regionu. Sochy sv. Josefa a sv. Anny z let 1730 - 1740 dnes najdeme v nikách bývalého vrchnostenského domu u zámku v Hrochově Týnci. Sochy sv. Barbory, sv. Norberta a sv. Václava z doby po roce 1740 našly své nové místo na náměstí v Dašicích a socha sv. Jana Nepomuckého ze stejné doby se ocitla u kostela v Kuněticích. Autorem pískovcových soch je patrně Jan Albert Devoty, usazený v Hrochově Týnci, sochař, který patří mezi nejzajímavější východočeské následovníky Matyáše Bernarda Brauna. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1010/1) patří městu Hrochův Týnec, druhý (pozemková parcela č. 1901) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zdroj: www.previous.npu.cz + Emanuel Poche: Umělecké památky Čech