← kaple Panny Marie Pomocné (Rolava) kaplička (Romanov) →
19384 novoapoštolská kaple

novoapoštolská
asi v 50. letech 20. století
v S části vsi, č.p. 190

Zůstaly zde hromady trosek zčásti porostlé náletovými smrky. - Myšlenky novoapoštolské víry přejímali zdejší obyvatelé při styku s obyvateli na saské straně hranic přibližně od roku 1890. Počet přívrženců víry postupně narůstal, přičemž vzrůstalo občas i napětí mezi těmito věřícími a katolíky. - V roce 1926 se v Rolavě znovu začaly konat bohoslužby. K tomu byla využita budova továrny, ve které se vyráběly perleťové knoflíky a výšivky. - Cíl novoapoštolských křesťanů v oblasti Rolavy, postavit si vlastní svatostánek, byl dotažen do úspěšného konce v roce 1938, kdy byla dokončena stavba kaple v Rolavě, která dostala čp. 190. - Po roce 1945 byli mnozí němečtí obyvatelé novoapoštolské víry vyhnáni do Německa nebo do českého vnitrozemí a ves byla v následujících letech téměř zbořena, což postihlo i novou budovu kaple. Novoapoštolský sbor ovšem přetrval a scházel se při bohoslužbách veřejně do června 1947, a to ještě v kapli. Po skončení bohoslužby tenkrát ovšem přišli před oltář tři cizí muži a oznámili, že tato církev je zakázaná. Pak se věřící scházeli tajně hlavně při rodinných oslavách, od roku 1949 pravidelně u rodiny Lill ve Vysoké Štole. V roce 1952 ještě kaple stála. - Po uvolnění poměrů byla v roce 1956 novoapoštolská církev státními úřady Československé republiky opět uznána a v roce 1958 jí byl zbývající majetek vrácen. Novoapoštolská komunita se podstatně ztenčila v letech 1963 - 1968, kdy se mnoho jejích členů vystěhovalo do Německa. Avšak ani v 70. a 80. letech 20. století nezanikla a v současné době má svatostánek v Nejdku, který vede Bernd Störzel, původem z Německa. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Vlastimil Pokluda z Rudného).

Zdroj: časopis Der Grenzgänger