19437 kostel sv. Maří Magdaleny

blízko Žatecké brány, v Žižkově ulici

Po husitských válkách si stěžoval Jan z Divic a z Klobuk na městskou radu, že násilně zabrala zboží a zakládací listiny kláštera magdalenitek sv. Anny. Původně chtěl podat žalobu ke královskému soudu, ale za přispění několika okolních šlechticů došlo po deseti letech k dohodě. Jan z Divic převedl práva ke klášternímu majetku městské radě a za to si vymínil, že město nechá postavit kostelík, ve kterém se budou sloužit mše za jeho rodinu. Pokud by on nebo jeho potomci upadli do chudoby, mají být ze záduší tohoto kostela zabezpečeni. Roku 1481 dal městu svolení, že nemusí být postaven na stejném místě jako klášter, ale vedle špitálu u Žatecké brány. - Původní podobu kostela zachytil Jan Willenberg na vedutě Loun z roku 1602. Podle ní byl kostel jednolodní stavbou s polygonálním presbytářem zpevněným opěráky. K jeho severní straně byla připojena obdélná sakristie. V západním průčelí se nacházela vysoká věž se štíhlou jehlanovou střechou. Ke kostelu byla připojena dlouhá budova městského špitálu. - Kostel postupně velmi zchátral, až jej roku 1834 město prodalo. Nový majitel jej nechal následujícího roku zbourat a na jeho místě postavil v mezidobí již zbořený činžovní dům čp. 324. - Oltářní obraz od Karla Škréty je uložen v lounské Galerii Benedikta Rejta. - Kostel stál na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 3024/33, 3024/190 a 3024/45) patří městu Louny.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech