kaple sv. Mikuláše (Louny) →

u Žatecké brány

Kaple stála v blízkosti Žatecké brány, mezi domy č.p. 251 a 252. Zbořena byla zhruba na konci 19. století při rozšiřování domu č.p. 252 směrem k jihu (k domu č.p. 251), který místo kaple pohltil. - Na trojúhelníkovém průčelí nad vchodem do kaple bylo namalováno Boží oko. Kapli uzavírala dřevěná mřížka s dvířky. Uvnitř byl na čelní stěně namalován obraz Piety, na pravé stěně byl namalován sv. Antonín a na levé stěně sv. Mikuláš. V interiéru kaple byly umístěny i tři malé sochy - uprostřed sv. Vojtěch, vpravo sv. Jan Nepomucký a vlevo sv. Florián. Kaple je zmiňována již v přehledu drobných sakrálních staveb v lounské farnosti z roku 1835. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Louny.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D.