kaple (Lobzy) →
19446 křížová cesta

křížová cesta
V od obce

pozdně barokní

Křížová cesta byla vybudována jako sedmá z celkem čtrnácti venkovních křížových cest ve Šluknovském výběžku. Doplnila poutní kapli svaté Anny, která byla postavena v letech 1775–1776 za podpory majitele panství starohraběte Jana Františka Václava Salm-Reifferscheidta a jeho matky Karoliny z Dietrichsteinu. - Třináct pozdně barokních výklenkových kaplí tvoří tvar podkovy. Čtrnácté zastavení má podobu samostatně stojící kaple Božího hrobu. Poutní areál byl rozšířen roku 1840 o Getsemanskou zahradu se sochami spících apoštolů, anděla a Krista. Jižně od křížové cesty stojí kaple svaté Anny. Ke zdejším zajímavostem patřil pramen zázračné vody. Pozůstatky studánky jsou mezi skupinou lip při hlavní silnici do Lipové. K první poválečné opravě staveb došlo roku 1989 zásluhou kněze Františka Opletala. Prozatím poslední rekonstrukcí prošla křížová cesta v létě 2017. Výklenkové kaple restauroval Martin Wagner, autorem obrazů a kovových částí je Karel Holub. Opravenou křížovou cestu požehnal dne 2.9.2017 biskup litoměřické diecéze Jan Baxant. - Kaple svaté Anny spolu s celým areálem křížové cesty je nemovitou kulturní památkou České republiky. V postní době před Velikonocemi zde probíhají pobožnosti křížové cesty. Každoročně se na svátek svaté Anny (26.7.) koná tradiční pouť. - Zásluhou lobendavského farníka Josefa Hentschela byla mezi kaplí svaté Anny a křížovou cestou roku 1840 založena Getsemanská zahrada. Její součástí je pět soch, jejichž autorem byl renomovaný drážďanský sochař Franz Pettrich (1770–1844). V pozadí stojí proti sobě anděl držící kalich a klečící Ježíš Kristus, sochy v popředí znázorňují spící apoštoly: svatého Petra, svatého Jakuba a svatého Jana Evangelistu. Roku 2015 zorganizoval lobendavský kronikář Ing. František Hudousek veřejnou sbírku na opravu silně poškozených soch. Z výtěžku sbírky a za přispění obecního úřadu byly všechny sochy v letech 2016–2017 restaurovány. - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří obci Lobendava, která v letech 2016 - 2017 zorganizovala opravu zastavení křížové cesty a Getsemanské zahrady.