19453 kostel sv. Anny

klášterní kostel
u kláštera magdalenitek

Na počátku 2. třetiny 14. století založil rychtář Frycek Bér v Lounech klášter magdalenitek na předměstí Benátky blízko dnešní restaurace Stromovka. Stalo se tak po roce 1321, kdy Bér nastoupil svůj úřad, a před rokem 1331, kdy fundaci potvrdil biskup Jan IV. z Dražic. - Jako nadání odkázal klášteru majetek v Dobroměřicích s patronátním právem k tamnímu kostelu. Klášterní kostel měl být původně zasvěcen sv. Maří Magdaléně, ale od roku 1335 se jako patronka uvádí výhradně sv. Anna. Na počátku husitských bouří (snad v létě 1419) byly jeptišky vyhnány a klášter byl vážně poškozen či přímo zbořen. O dovršení zkázy se pak prý postaraly časté povodně. Mezi lety 1437–1459 stával v místech kláštera špitál. V té době zde žily tři magdalenitky, které roku 1456 přesídlily do nedalekých Dobroměřic, ale poslední z nich se roku 1463 přestěhovala do sesterského kláštera v Zahražanech u Mostu. V roce 1471, kdy patrně zemřela poslední lounská magdalenitka, se obrátil na městskou radu dědic fundátora Jan z Divic a podle dohody mělo město náhradou za zničený klášter vystavět nový kostel. Protože místo někdejšího kláštera bylo v záplavovém území, byl nový kostel sv. Maří Magdalény postaven na Žateckém předměstí, kam byl již dříve přemístěn špitál. Zbytky kláštera, klášterního kostela a pozdějšího špitálu zanikly patrně beze zbytku a na jejich místě vyrostla střelnice pro lounské ostrostřelce.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech