19454 kostel sv. Petra a Pavla

klášterní kostel
prvně zmíněn 1313
v S části náměstí Jana Žižky

Jednou z raně středověkých žateckých svatyní byl i kostel sv. Petra a Pavla. Podle nedoložitelné, ale pravděpodobné hypotézy byl po založení města darován řádu minoritů k založení konventu. Svědčí o tom kromě patrocinia, které je neobvyklé pro klášterní kostel žebravých řádů, i předpokládaná blízkost u městského kostela Panny Marie. Areál kláštera byl od města oddělen příkopem.V době založení kláštera byl zřejmě už městský půdorys stabilizován a obvyklé místo u městských hradeb již nebylo možné využít. První spolehlivá zpráva o jeho existenci je až z roku 1313, kdy byl na klášterním hřbitově pohřben exkomunikovaný šlechtic Sulislav z Pnětluk. Proto biskup Jan z Dražic zakázal měšťanům styk s minority; vzájemné spory vyvrcholily útokem na klášter a jeho pobořením. Klášter definitivně zanikl hned na počátku husitské revoluce, na podzim 1419. Lokalizaci a podobu klášterního kostela částečně upřesnil archeologický výzkum. Kostel se nacházel cca 60 m severně od chrámu Nanebevzetí Panny Marie, v severní části dnešního náměstí Jana Žižky. V sondě o šířce 450 cm byla odkryta část jižní obvodové stěny trojlodí a západní strana předsíně jižního vstupu, nejspíš určená pro laické návštěvníky. Podlaha kostela byla tvořena červenou terakotovou dlažbou. Po zániku kostela byl kámen ze základů pečlivě vybrán.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech