19460 kostel sv. Kříže

hřbitovní kostel
prvně zmíněn 1376
východně od radnice

Kostel sv. Kříže (označovaný prameny jako kostelík při hradbě) stával východně od městské radnice. - Poprvé se připomíná roku 1376, kdy se o služby v kostelíku starala farní správa kostela Panny Marie. Během středověku i novověku fungoval kolem kostela hřbitov. - V roce 1785 byl spolu s dalšími svatyněmi zrušen. Na jeho místě byla postavena městská strážnice. - Na vedutě J. Willenberga z roku 1602 je pod č. 18 zobrazena drobná stavba s vysokou sanktusovou věžičkou, vyrůstající z okraje sedlové střechy. - Základy kostela byly odkryty během nevelkého archeologického výzkumu v roce 2001. Prozkoumáno bylo mohutné základové zdivo a jedna řada kvádříků nadzemního zdiva. Kostel se skládal z obdélné lodi a odsazeného pravoúhlého presbytáře. Větší část zdiva i přilehlých vrstev však byla zničena při starších pracích. Předběžně je datován do druhé poloviny 12. století.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech