← kostel sv. Prokopa (Žatec) kostel Všech svatých (Žatec) →
19461 kostel sv. Víta

poprvé zmíněn 1388
ve Dvořákově ulici, u městského divadla

Kostel sv. Víta se v písemných pramenech poprvé připomíná v roce 1388, kdy farář z kostela sv. Michala založil nadaci na sloužení mší v kostele sv. Víta ve městě. - Kostel zanikl v průběhu husitských válek. - Místní tradice lokalizovala kostel do míst městského divadla v Dvořákově ulici. Tuto hypotézu potvrdil archeologický výzkum, prováděný při rekonstrukci inženýrských sítí. Ještě v 10. století byla na tomto místě řemeslná osada, tvořící zázemí přemyslovského hradiště. Její součástí byla kovárna s pravidelnou kruhovou výhní. Během první poloviny 11. století kovárna zanikla a na jejím místě byl postaven dřevěný kostel, obklopený palisádovou hradbou. Dřevěná stavba však nevydržela dlouho a zanikla při výrazném požáru. Ještě před polovinou 11. století byl na jejím místě postaven kamenný kostel, který respektoval půdorys starší stavby. Základové zdivo tvořily hrubě otesané pískovcové kvádry, spojované chudou maltou s malým obsahem špatně páleného vápna. Kostel byl orientovanou stavbou, s obdélnou lodí a odsazenou půlkruhovou apsidou. Celková délka stavby byla 9 m, šířka 6,5 m. Podlaha byla skládána z plochých kamenů spojovaných maltou. Snad během 14. století byl ze starších náhrobníků vybudován chodník ke kostelnímu vchodu a k západnímu průčelí byl připojen hranolový opěrák. Na počátku husitských válek byl kostel rozbořen a během 15. století byl rozebrán na stavební materiál.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech