← kapucínský klášter (Žatec) kostel sv. Antonína (Žatec) →

počátek 11. století
přelom 12. a 13. století
na Chelčického náměstí

Během několika sezón archeologického výzkumu byl v prostoru dnešního Chelčického náměstí prozkoumán raně středověký kostel s rozsáhlým pohřebištěm. O podobě nejstarší svatyně jsou k dispozici pouze dílčí informace. Pravděpodobně se jednalo o dřevěnou roubenou stavbu, složenou z obdélné lodě a pravoúhlého presbytáře. - Kostel je datován nejpozději do počátku 11. století. Na počátku 12. století byla starší svatyně nahrazena větším kamenným kostelem. - Jednolodní svatyně, orientovaná ve směru severozápad-jihovýchod, se skládala z obdélné lodi a odsazené půlkruhové apsidy. K západní stěně byla přistavěna mohutná hranolová věž. Interiér kostela byl vyzdoben terakotovou šestibokou dlažbou, zdobenou motivy císaře Nera, sfingy a gryfa a trojúhelníkovými dlaždicemi s palmetami. Podlaha byla nejméně jednou opravována. Ve vrstvách stavební destrukce se dochovaly dva zlomky středového sloupku z románských oken. Kostel zanikl pravděpodobně na přelomu 12. a 13. století v souvislosti s přestavbou chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech