19467 kostel sv. Michala

poprvé zmíněn 1356
v místech Nerudova náměstí

Stával na jižním předměstí zvaném Brandejs, v místech dnešního Nerudova náměstí. - Poprvé je doložen k roku 1356. - Během 16. století byl kostel renesančně upravován. Roku 1681 vyhořel, ale v krátké době byl znovu opraven a obnoven nákladem rychtáře Johanna Michaela Giessla. Znovu byl upravován roku 1741 a v roce 1760 nechala Alžběta Jungwirthová zhotovit nový oltář. - V roce 1786 byl nařízením Josefa II. kostel zrušen. 5. května 1788 vyhořel při velkém požáru města a už nebyl obnoven. - O podobě kostela příliš nevypovídá ani Willenbergova veduta, zobrazující vysokou stavbu s obdélnou lodí, dlouhým odsazeným presbytářem a věží na severní straně. V legendě však Willenberg zaměnil kostel sv. Michala se sv. Mikulášem (rovněž zaniklým).

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech