19468 kostel sv. Mikuláše

v ulici Volyňských Čechů

Stál na jižním předměstí nedaleko kostela sv. Michala, v dnešní ulici Volyňských Čechů. - Poprvé se připomíná 21. března 1341, kdy byl jeho patronem opat cisterciáckého kláštera v Oseku. - V roce 1612 předměstí vyhořelo, ale podle všeho kostel poškozen nebyl. V roce 1661 byl do věže zavěšen nový zvon a roku 1733 byla zchátralá budova opravována. - Kostel přečkal josefínské reformy, ale v roce 1830 byl zrušen při stavbě Wussinovy koleje. - Na Willenbergově vedutě je kostel vyobrazen jako drobná stavba se sedlovou střechou, ze které vystupuje sanktusová věžička s cibulovou střechou. - Kostel je zakreslen ještě na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kostel stál na čtveřici pozemků; jeden (stavební parcela č. 1364/1) patří Státní veterinární správě, druhý (stavební parcela č. 497/2) je v soukromém vlastnictví (Jiří Rampas z Libočan) a zbývající dva (stavební parcely č. 498/3 a 498/1) patří městu Žatec.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech