19473 kostel sv. Lazara

kaple (kostel)
u městského popraviště

Stával za městem nedaleko popraviště a sloužil jako svatyně, kde se zúčastňovali bohoslužby odsouzenci před popravou. - O jeho počátcích se nedochovaly žádné zprávy. - Během třicetileté války už byl kostelík v ruinách. Až roku 1712 nechal polorozbořenou stavbu opravit žatecký měšťan Josef Hossmann z Mansfeldu. Stavební práce však postupovaly pomalu a kaple byla nově posvěcena až roku 1722. V roce 1769 byla nově opravena věžička. - V roce 1786 byl kostel zrušen, nějakou dobu sloužil jako skladiště a v roce 1867 byl zbořen. - Podobu kostela zachytil na své vedutě v roce 1602 Jan Willenberg. Na návrší nedaleko městské šibenice je vyobrazena drobná stavba se sedlovou střechou a nízkou sanktusovou věžičkou.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech