← kostel Narození sv. Jana Křtitele (Valeč) zámecká kaple Nejsvětější Trojice (Valeč) →
19481 křížová cesta

křížová cesta
podél silnice do Karlových Varů jihozápadně od města

14 kamenných zastavení

Zastavení mají uzavíratelná kovová dvířka a jsou osazena obrazy křížové cesty. - Čtrnáct zastavení křížové cesty, rozmístěných v pravidelných intervalech podél pravé strany silnice na Karlovy Vary a dále při bývalé polní cestě na vrchol Kalvarienbergu, původně tvořily nízké hranolové pískovcové podstavce s horní zúženou profilovanou hlavicí. Stěny podstavců byly zdobeny jednoduchými plochými obdélnými reliéfními rámci. Na vrcholech podstavců bývaly osazeny dřevěné kříže. - Barokní křížovou cestu nechal zřídit v roce 1741 tehdejší majitel zdejšího panství hrabě Johann Ferdinand Kager z Globenu při silnici do Karlových Varů jihozápadně od města Valeč (Waltsch). Křížová cesta vedla od zámeckého kostela Nejsvětější Trojice podél silnice, odkud v ostré zatáčce odbočovala polní cestou na vrch dříve zvaný Kalvarienberg. Na konci cesty je na krásném vyhlídkovém místě na vrcholu Kalvarienbergu postaveno barokní sousoší Kalvárie patrně od sochaře Antonína Brauna (synovec Matyáše Bernarda Brauna). Sousoší uprostřed skupiny stromů bylo tvořeno velkým křížem s plastikou Ukřižovaného Ježíše Krista, doprovázeným pískovcovými figurálními plastiky světců scény Ukřižování. Mezi plastikami se nacházela socha Panny Marie a socha sv. Jana. - Slavnostní otevření a vysvěcení dokončené křížové cesty proběhlo dne 15.9.1741. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být křížová cesta udržována a postupně chátrala. Rovněž okolí sousoší Kalvárie postupně chátralo, zcela zarostlo náletovými křovinami, jednotlivé plastiky sousoší byly ničeny vandaly. Někdy v průběhu 2. poloviny 20. století bylo zdevastované sousoší nakonec odstraněno; ještě na počátku 90. let 20. století stávaly poškozené figurální plastiky sousoší po stranách vchodu do zámeckého kostela Nejsvětější Trojice ve Valči. - Většina původních zastavení byla také během 2. poloviny 20. století odstraněna. Podstavec VIII. zastavení křížové cesty byl použit jako sokl nově vztyčeného pískovcového kříže na kamenné zídce u cesty v části města zvané Nový Svět. Další sokl z některého ze zastavení křížové cesty byl druhotně použit jako podstavec železného kříže na místě strženého pomníku obětem 1. světové války na prostranství u farního kostela Narození sv. Jana Křtitele na náměstí uprostřed města. Zachován na svém místě zůstal podstavec III. zastavení, na jeho vrchol byl umístěn sokl dalšího zastavení křížové cesty. - V roce 2016 zorganizovala obec Valeč obnovu 14 kamenných zastavení křížové cesty a sousoší Kalvárie (bez ztracené sochy Krista; podle ostatních soch byly vytvořeny kopie) s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR. Vykáceny byly i náletové dřeviny kolem sousoší Kalvárie.