kaple sv. Kryštofa (Plzeň) →

ve věznici Bory

se sanktusníkem

Věznice na Borech byla vystavěna v letech 1873 – 1878 jako novostavba mužské trestnice pro těžké zločince a dlouhodobě odsouzené. Hlavní budova má tvar osmicípé hvězdy, v jejímž středu se nachází budova s kopulovitou střechou. Z budovy ve středu vybíhá osm ramen o dvou patrech. Mohutnou branou se vchází do jednopatrové průčelní velitelské budovy, která je 65 m dlouhá. Tato budova je se středem spojena 40 m dlouhým dvoupatrovým křídlem, kde se nacházela kaple. Vězeňskou kapli popsal na počátku 20. století kněz a kunsthistorik Antonín Podlaha v jednom z dílů svých „Posvátných míst království Českého“ takto: „Jest to veliká prostora se stropem plochým, trámovým. Okna jsou vysoká, polokruhově sklenutá. Na hlavním oltáři jest obraz „Kristus Pán jako dobrý pastýř“ od Emila Lauffera; při boční zdi na straně epištolní jest oltářík s obrázkem Panny Marie Lourdské. Na straně evangelijní stojí kazatelna. Za oltářem jest oratoř s dřevěným mřížovím pro inspekční úředníky. Vzadu jest prostorná kruchta. V kapli této jest místa asi pro 900 trestanců. Nad kaplí vypíná se vížka se zvonkem.“. V období Rakousko-Uherska se podoba kaple nijak neměnila. Teprve ve 30. letech 20. století přibyly po stranách oltářního obrazu dvě sochy českých světců, vlevo sv. Jana Nepomuckého a vpravo sv. Václava. V této podobě kaple přečkala i období druhé světové války, kdy jedno z křídel trestnice využívalo gestapo. Situace se změnila krátce po nástupu komunistů k moci v únoru 1948. Kaple včetně sakristie a všech symbolů katolického náboženství byla zničena, a to nejpozději v květnu roku 1950. Kaple byla přebudována pro kulturně-politické a tělovýchovné potřeby věznice a opatřena ideologickou freskovou výzdobou. Prostoru dominoval několikametrový nápis „K obraně vlasti buď připraven!“. - V současné době slouží bývalá kaple jako tělocvična pro odsouzené i pro personál věznice. - Pozemek s kaplí patří Vězeňské službě České republiky.

Zdroj: cs.wikipedia.org; mapa.skrytemesto.cz