← kaple sv. Jana Nepomuckého (Český Krumlov) kaplička (Český Krumlov) →
19505 kaple sv. Josefa

v jezuitském semináři, dnes regionálním muzeu

Na konci Horní ulice bezprostředně u mostu bývalé Horní brány stojí impozantní budova bývalého jezuitského gymnázia (semináře), dnes Regionálního muzea, č.p. 152. - Tato nejstarší raně barokní budova ve městě s dekorativním západním průčelím byla postavena na místě šesti starších měšťanských domů v letech 1650 - 1652. Společně s kolejí (kolegiem) a divadlem tvořila dominantní komplex budov jezuitského řádu, povolaného do Českého Krumlova Vilémem z Rožmberka v roce 1582. - V roce 1732 byla k objektu dostavěna seminární kaple sv. Josefa, odstraněná při rekonstrukci po roce 1970. - V roce 1773 byla činnost jezuitského řádu zrušena a dekretem z 25.5.1777 byl zrušen i seminář. Jako německá hlavní škola (Hauptschule), později dívčí škola a německé městské gymnázium sloužila budova školským účelům až do roku 1945. - Ke škole přiléhal dvůr se zahradou a vyhlídkovou terasou, které byly využívány ke studiu, sportu a oddechu. Po druhé světové válce získaly v roce 1946 bývalý seminář muzeum a archiv. První muzejní expozice zde byla pro veřejnost otevřena v roce 1952. Současná podoba stavby je výsledkem celkové rekonstrukce z let 1970 - 1980, po jejímž ukončení zde bylo zpřístupněno pracoviště a expoziční místnosti Regionálního muzea. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Regionálnímu muzeu v Českém Krumlově.

Zdroj: Regionální muzeum v Českém Krumlově