19519 synagoga Stará škola

11. - 12. století
na místě nynější Španělské synagogy

Dnes synagogu připomíná název ulice U staré školy, která obchází blok budov kolem Španělské synagogy. - Synagoga Stará škola (Altschul) v Praze byla nejstarší synagogou na pražském Josefově. Její vznik se datuje do přelomu 11. a 12. století, nejstarší informace o ní existuje z roku 1142. Stará škola měla být údajně synagogou, kterou postavili a využívali Židé z byzantského kulturního prostředí, kteří se s místní židovskou komunitou nikdy zcela nesžili, čímž se vysvětlovala její poloha poněkud stranou od vlastního jádra bývalého pražského ghetta. Při velikonočním pogromu r. 1389 byla vypálena a pobořena. Roku 1516 vyhořela a 1536 byla opět opravena. Další požár synagogu poškodil v roce 1541. Mezi lety 1604 - 1622 byla prováděna rekonstrukce, při které byla budova synagogy prodloužena. Při velkém požáru Prahy roku 1689 byla poškozena, ale již následujícího roku opět obnovena. V letech 1693 až 1704 však byla z rozkazu císaře uzavřena, poté otevřena, díky představenému Samuelu Taussigovi. V roce 1744 vypověděla císařovna Marie Terezie Židy z Prahy a Čech; toto nařízení bylo sice zrušeno o dva roky později, ale mezi lety 1745 - 1748 byla Stará škola zpustošena. V roce 1750 pak byla obnovena na náklad primase židovského ghetta Israela Frankla Spira. V roce 1754 synagoga vyhořela a následně byla rekonstruována. Od roku 1837 se v synagoze sloužila reformovaná bohoslužba a uplatnila se i doprovodná synagogální hudba. Stalo se tak zejména zásluhou orientalisty a hebraisty Leopolda Zunze, kazatele Michaela Sachse a překladatele prof. Saula Isaaca Kaempfa. Ve 40. letech 19. století došlo k novogotické přestavbě interiéru. Tato přestavba však nebyla hodnocena jako nejšťastnější. Stará škola sloužila v závěru své existence jako synagoga pro pražské německy mluvící reformní židy. Z důvodu nedostatečné kapacity, špatného stavu i nespokojenosti s výsledkem novogotické přestavby interiéru vedlo k rozhodnutí synagogu v roce 1867 zbourat a nahradit ji novou budovou, která by lépe odpovídala potřebám moderní doby a jasněji zdůrazňovala reformní charakter synagogy. Na místě zbořené Staré školy byla v letech 1868 - 1893 postavena Španělská synagoga. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Židovské obci v Praze.