← hrobka rodiny Hübnerovy (Liberec) kaple (Liberec) →
19532 hrobka rodiny Liebigovy

hřbitovní kaple (hrobka)
v Budyšínské ulici, na bývalém hřbitově

Má novou střechu. Poškozeny jsou kovové dveře. Interiér neopraven, ale je vcelku v pořádku. Opravu potřebuje okolní terasa. - Rodinná hrobka Franze Liebiega se nachází na bývalém městském hřbitově, který byl v letech 1974 - 1984 upraven na park s lapidáriem náhrobků. Autor jejího návrhu ani přesná datace vzniku této honosné historizující funerální stavby nejsou známi. Dochovaly se pouze dva nerealizované návrhy od libereckých stavitelů Antona Holluba z roku 1863 a Gustava Sacherse z roku 1874. V souvislosti se stavbou hrobky jsou zmiňována jména libereckého stavitele Adolfa Bürgera a sochaře Ferdinanda Czastka. K realizaci krypty došlo nejpozději v roce 1870, neboť údajně do ní byly pochovány ostatky Johanna Liebiega staršího. Hrobku po stranách doplňovali dva andělé a uvnitř na konzolách byly umístěny busty zemřelých. - Pozemek s hrobkou patří městu Liberec.