← zvonička (Rybnice) kaple (Rybníček) →
19535 kaplička sv. Gottharda

v 19. století
SSV od vsi, v polích

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - O založení kapličky píše Ladislav Lukáš ve své knize "Z minulosti podhorských obcí (kronika Rybnice, Loukova a Hájů v okrese semilském)" toto: "Nad Rybnicí, kde odbočuje z příčnice cesta k Roprachticům, stojí kamenná kaplička s obrazem sv. Gottharda. Asi před sto lety byla naše krajina postižena velikou živelní pohromou. Již od časného rána vystupovaly na obloze černé mraky, které nevěstily nic dobrého. Bylo dusno, slunce přímo pálilo. K poledni začalo hřmít a slabě pršet. Bouřce přibývalo stále na síle, až se změnila ve strašlivé hromobití a déšť zesílil v liják, který byl vystřídán krupobitím. Pod cestou, která vedla poli, utvořila se stružka, ale ta brzy přívalem vody proměnila se v dravý potok, jenž rval ornici, meze, keře a vše, co mu stálo v cestě. Zanedlouho vyryl potok rokli asi 20 m širokou a 500 m dlouhou. Rolník, jenž měl pole nad cestou, pod kterou začíná rokle, postavil tu kapličku z vděčnosti, že voda nezničila také jeho pole. Rokle zarostla časem křovím a stromy. Při jejím začátku prýští ze země neustále pramének." - Popsaná konfigurace terénu po ničivé povodni je dodnes patrná. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Lenka Vrbenská z Loukova).

Zdroj: Miroslav Jech, Hejnice