kostel sv. Mikuláše (Plzeň) →
19554 kostel sv. Ducha

klášterní kostel
u původního kláštera dominikánů

gotický

Kostel náležel ke klášteru dominikánů. Klášter se nacházel u hradeb v severozápadní části města a zabíral plochu přibližně 6000 m čtverečních. Na této ploše mělo údajně stát 12 až 16 domů, kostel sv. Ducha se hřbitovem, konvent, hospodářská stavení, rozsáhlá zahrada a dvůr. Stavba klášterního kostela byla hotova do roku 1314. Nejednalo se však o velkoryse pojatou stavbu, ba naopak v dokumentech je označován jako kaple. - Kostel byl postaven v gotickém slohu a měl celkem čtyři oltáře. První oltář nesl název oltář sv. Ducha, druhý se jmenoval oltář Nejsvětější Trojice a sv. Vavřince. Ten byl postaven roku 1363. Nechali jej vybudovat bratři Bozděch ze Svinné, Bušek z Mostišť, Jan z Hřešihlav s manželkou a Onéš z Hřešihlav. Třetí se nazýval oltář sv. Kříže. Byl vybudován okolo roku 1384 a jeho výstavbu financoval Sezema z Podmokel. Poslední oltář se nazýval oltář sv. Ondřeje. Zmínka o něm se objevuje roku 1395 a na jeho stavbu daroval peníze měšťan Vojslav. - Po husitských válkách se dominikánský řád rozhodl postavit nový kostel sv. Markéty, jelikož kostel sv. Ducha byl malý a nestačil pro konání bohoslužeb. - V roce 1507 postihlo město velké neštěstí, velkou část města zničil rozsáhlý požár, který se nevyhnul ani dominikánskému klášteru. Požár zasáhl kostel sv. Ducha, konvent i nově dostavěný chrám sv. Markéty. V roce 1729 zachvátil Plzeň opět požár, po kterém bylo zničeno nebo poškozeno 40 domů. Plameny se nevyhnuly ani klášteru. Nejdříve požár zachvátil kostel sv. Ducha, pak se rozšířil dále na konvent, chrám sv. Markéty, věž a stáje. Bratři museli nějakou dobu hledat nocleh u měšťanů a u františkánů. Uvádí se, že v této době žilo v klášteře 14 bratrů. Byl zvolen nový převor, stal se jím Urban Khiner, který měl před sebou nelehkou práci. Začalo se s opravami, nejdříve byl opraven konvent, následně kostel sv. Ducha a pak kostel sv. Markéty. Dalším neštěstím, které postihlo dominikánský řád, byl vpád francouzsko-bavorkého vojska v roce 1741. Vojsko chtělo v budově kláštera a kostelů vybudovat svou nemocnici, nakonec se vojáci spokojili s kostelem sv. Ducha a několika místnostmi ve spodním patře konventu. Vojsko u dominikánů sídlilo do května 1742, kdy muselo Plzeň opustit. - Dne 24.9.1785 vydal císař Josef II. dvorský dekret, který nařizoval zrušení mnoha klášterů, které byly označeny jako postradatelné pro výkon duchovní péče; mezi zrušenými kláštery byl také dominikánský klášter v Plzni. Klášter s hospodářskými budovami koupilo v roce 1787 město Plzeň za 855 zlatých a brzy poté byl kostel sv. Ducha zbořen.

Zdroj: Aneta Benešová - Historie řádu dominikánů v Plzni