19584 obřadní síň na židovském hřbitově

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
v zadní části hřbitova

Hřbitov byl založen v roce 1897 mezi poli, v sousedství staršího evangelického hřbitova. Sloužil především (90% pohřbů) k pohřbívání pacientů zdejších lázní (tbc), poslední pohřeb se konal v roce 1918. Celkem tu bylo pohřbeno asi 40 zemřelých, pocházejících např. z Vídně, Budapešti, Polska a Ruska. Po 2. světové válce byly náhrobky postupně rozkradeny, odcizena byla cenná mřížová brána, jako stavební materiál sousedé rozebrali ohradní zeď i unikátní obřadní síň s otevřenou arkádou. Okolí obou hřbitovů bylo zastavěno rodinnými domy. V letech 1962 - 1969 ostravská židovská obec pozemek i se zbylými náhrobky prodala a po roce 1980 si soukromý vlastník na hřbitovní ploše postavil obytný dům. Několik posledních náhrobků bylo roku 2001 přemístěno na židovský hřbitov ve Velkých Karlovicích. - Obřadní síň stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 3145 a pozemková parcela č. 1729/3) jsou v soukromém vlastnictví (Ludmila Hanušová z Rožnova pod Radhoštěm).