← kaple Povýšení sv. Kříže (Sanatorium Paseka) kaple (Sázava) →
19589 kaple sv. Antonína Paduánského a sv. Františka Serafínského

v S části budovy sanatoria

Přímo v budově sanatoria Paseka se nacházela bývalá soukromá kaple Kongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka. Dnes je kaple využívána jako jídelna pro zaměstnance sanatoria, nachází se v 3. patře hlavní budovy Odborného léčebného ústavu a prostor výškou zasahuje i do čtvrtého patra. Z interiéru kaple se nezachovalo nic. Je tam pouze po celé místnosti tmavé dřevěné obložení do velké výšky, které vypadá zcela moderní. Z bývalého kůru je nyní prostor, kde je jakoby kuchyňka. - Řádové sestry působily v sanatoriu jako zdravotnice až do první poloviny 60. let 20. století. Poté byla kaple zrušena a oltář byl údajně přemístěn do kostela v Dlouhé Loučce (v inventáři tamního kostela z roku 1986 jsou uváděny sádrové sochy sv. Antonína a sv. Františka, ale není zřejmé, jestli jsou součástí nějakého oltáře). - Pozemek s budovami sanatoria paří Olomouckému kraji.

Zdroj: Miloslav Horník