kaple (Poběžovice) →

Poškozené (známka 344) zděné synagogy

(starší), okolo 1850
v centru vsi na S okraji rybníka, dům č.p. 88

Ve střeše jsou menší díry. Fasáda je zničená. Zavřená, původní okna jsou zazděná. Opuštěná. - Synagoga v Pňovanech se nachází na severním okraji rybníka v centru vsi severně od zámku jako dům č.p. 88. - Byla postavena v prostém klasicistním slohu kolem poloviny 19. století náhradou za menší starší dřevěnou synagogu. Měla plochostropý modlitební sál umístěný v patře. Bohoslužebným účelům sloužila nejdéle do začátku 20. století. - Ve 30. letech 20. století byla adaptována k obytným účelům. Po 2. světové válce byla přestavěna na skladiště pro hasiče. - V současné době je stavba nevyužitá a je značné zchátralá. - Vnější podoba synagogy je i přes zazděná vysoká okna stále ještě dobře patrná. Zpod opadané novodobé omítky zřetelně vystupují obrysy dřívějších synagogálních oken, jsou vidět dveře a stopy po schodišti k ženské galerii na západní stěně. - Původní dřevěná synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek se synagogou patří firmě Maron, s.r.o. z Plzně.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji