← kaple sv. Jana Nepomuckého (Kořen) židovský hřbitov (Kořen) →

Poškozené (známka 233) zděné synagogy

1. třetina 19. století
na Z konci vsi, dům č.p. 8

klasicistní

Omítka je silně poškozená. Po roce 1945 byla odstraněna původní půlkruhově zaklenutá okna. Z původních stavebních prvků se do dneška dochovaly zbytky slunečních hodin ve štítu a původní tvar oken na západní zdi, z nichž některá již byla zazděna. Synagoga je dosti zarostlá v křoví. - Bývalá synagoga stojí jako poslední budova ve vsi vlevo při silnici do vsi Stan jako č.p. 8. - Budova byla postavena pravděpodobně v 1. třetině 19. století v klasicistním slohu. Její vnější zdi jsou téměř 1 m silné. Přízemí bývalo obytné s několika byty a v patře se nacházel vlastní modlitební sál s vysokým klenutým stropem. Do patra se stoupalo úzkým strmým dřevěným schodištěm. I v patře byly umístěny dva byty pro rabína a učitele. Pod schody se nacházela malá pekárna macesů. - Na konci 19. století byl dům židovskou obcí prodán a poté sloužil k obytným účelům. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s bývalou synagogou je v soukromém vlastnictví (Jiří Christ z Plzně).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji