← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Stříbro) kostel sv. Petra (Stříbro) →

Ostatní (známka 0) zděné synagogy

dům č.p. 16 na S straně hlavního náměstí

Někdy po roce 1855 koupila židovská obec od rodiny měšťana Streera dům čp. 16 na východním konci severní strany hlavního náměstí. Budova se stala sídlem náboženské obce, byl v ní rabínský byt a náboženská škola a v letech 1878 – 1879 pak byla na jejím dvoře postavena synagoga podle projektu stavitele Andrease Deimlinga. Ve vysoké jednopatrové novorománské budově na půdorysu 15 x 10 m, s půlkruhově zaklenutými okny, byl plochostropý modlitební sál, obklopený ze tří stran ženskou galerií. Vnitřní schodiště na galerii bylo později ještě doplněno bezpečnostním vnějším krytým schodištěm. Ve dvoře byla postavena replika Zdi nářků. - K bohoslužbám sloužila až do počátku nacistické okupace roku 1938, na podzim téhož roku byla synagoga vyrabována. V roce 1939 – 1940 koupila zabavenou budovu od města organizace Hitlerjugend a změnila ji spolu se sousedním židovským obecním domem na své klubovny a ubytovnu. Roku 1942 převzal synagogu německý stát a adaptoval ji na zajatecký tábor pro francouzské důstojníky. Po osvobození v roce 1945 zůstala budova dlouho nevyužitá. V roce 1959 ji pak získal do pronájmu podnik Státní statky jako skladovací prostor a v roce 1966 ji získal bezplatně i do vlastnictví. Vnější vzhled budovy i její vnitřní řešení přitom zůstaly v podstatě zachovány. Až v roce 1969 nový majitel bývalou synagogu radikálně přestavěl na zemědělské laboratoře. Hlavní sál byl rozdělen do tří podlaží, původní okna i novorománské ozdobné prvky byly odstraněny. - V roce 1981 byla budova znovu adaptována na Dům pionýrů a mládeže a jako Městský dům dětí a mládeže je využita i dnes.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji