kaple (Horní Sekyřany) →

před polovinou 19. století
ve 2. polovině 70. let 20. století
JV od kostela, u křižovatky

Kaple byla obdélná, vzadu s užším polokruhovým závěrem. Pilastry při nárožích v průčelí nesly trojúhelníkový štít. Vstup v průčelí byl zakončen polokruhově. Vchod byl uzavřen jednokřídlými dřevěnými dveřmi s polokruhovým nadsvětlíkem a ve štítu byl blíže neidentifikovatelný reliéf. Plochostropá. - Jedna ze čtyř kaplí ve vsi, u nichž se zastavovala náboženská procesí na svátek Božího těla. - Nazývána Wirtova kaple (Wirtskapelle), protože patřila ke statku rodiny Wirtových. - Ještě v roce 1976 kaple stála. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 95) je v soukromém vlastnictví (Václav Ernst z Plzně), druhý (pozemková parcela č. 145/3) patří obci Heřmanova Huť.

Zdroj: Josef Kabát