← kaple (Černá Novina) kaplička (Černá v Pošumaví) →

ve vsi

Kaple stála mezi starou farou a kostelem, byla velká asi jako kaple jihovýchodně od vsi u silnice do Pláničky. Kapli nechal postavit stavitel, který do ní pořídil sochu sv. Jana Nepomuckého. Kolem kaple byl plot z dřevěných latěk, který byl upevněn na dlouhých, do čtyřhranu otesaných kamenných sloupcích. V roce 1903, když byla postavena nová fara, byla kaple s povolením úřadů zbořena. Socha z kaple byla nejprve postavena mezi stromy u přední části kostela naproti Scheiterbauerovu domu, odtud ale musela pryč a byla poté umístěna na vnější zeď hřbitova. Kovářský mistr Johann Tschunko často poukazoval na nedůstojné umístění sochy svého patrona, který se stal hlídačem mrtvých a navrhl, aby byla socha přemístěna na most ve vsi. To se i stalo; při přemísťování sochy přiložil ruku k dílu i johann Tschunko. Někdy po roce 1918 urazili během noci příslušníci československé posádky soše jednu ruku a část kříže, takto poškozena zůstávala socha ještě v roce 1932.