kaple (Kravaře) →

v Z části návsi

Kaple sloužila převážně jako zvonička, kde zvoník vyzváněním oznamoval poledne a večerní klekání. - Datum postavení není přesně známo, ale zachovala se zpráva, že v roce 1811 prosili občané Kratochvilky hospodářský úřad v Dolních Kounicích o koupi nepoužívaných zvonů sundaných ze starého ženského kláštera v Kounicích. Bohužel však k této koupi z finančních důvodů nedošlo, protože obec byla dosti chudá. Podle této zprávy lze možná usuzovat, že kaple byla v tomto roce vystavěna, žádné doklady k výstavbě ale nejsou. Doložená zpráva pochází z roku 1917, kdy byl zvon z Kratochvilky (odlit v roce 1868 v Brně) zrekvírován do c. k. dělostřeleckého arzenálu ve Vídni. - Kaple byla těžce poškozena na konci 2. světové války, kdy byla zasažena dělovou střelou od Ivančic. Byla poničená natolik, že ji bylo nutno v dubnu 1946 strhnout a rozebrat. Trosky byly odstraněny se záměrem, že bude postavena nová kaple. V roce 1947 byl vypracován stavební projekt a finanční rozpočet stavby. Vzhled kaple po architektonické stránce byl navržen v té době netradičním moderním způsobem. Umístění bylo zvoleno nikoliv na návsi, ale při silnici v tehdejší zahradě patřící k domu č.p. 7, pod prodejnou družstva „Vzájemnost včela“. Vzhledem ke komunistickému převratu v únoru 1948 nebyla vůle tento projekt z roku 1947 realizovat. Finanční prostředky, které byly postupně shromažďovány, byly uloženy na Místním národním výboru, který po založení Jednotného zemědělského družstva ve vsi v roce 1950 předal zmíněnou částku tomuto subjektu. Údajně, tak jak se proslýchalo mezi občany, JZD si za tyto peníze zakoupilo koně. Peníze pocházely ze sbírek i z veřejných akcí. - Myšlenka na obnovení kaple se objevila opět po změně politických poměrů v roce 1989, současné zastupitelstvo o výstavbě nové kaple dosti nahlas uvažuje. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Kratochvilka.

Zdroj: Luděk Klouček, Obecní úřad Kratochvilka