← kaple sv. Cyrila a Metoděje (Horní Kunratice) kaple (Horní Lánov) →

v 50. letech 20. století
na návsi

Byla čtvercového půdorysu. - Dle zápisků rychtáře Vodrážky se v roce 1792 stavěla kaplička v Zaječově. Ve Sborníku "Minulostí Berounska" č. 5 uvádějí autoři Mgr. Topinka a Mgr. Frühaufová, že ve stejné době musela vzniknout i kaplička ve Kvani, protože obě obce se podělily o dva zvonky ze zrušeného zaječovského kostelíka. - V 19. století byla kaple přesunuta cca 43 m směrem na VSV k rybníčku (původně stála na souřadnicích 49.771532, 13.858394). - Zbořena v 50. letech 20. století, neboť byla poškozena prorůstajícími kořeny vedlejších stromů a nebyla udržována. - Kaple v původní poloze je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 384/7 a 382/4) patří obci Zaječov. - O obnovu kapličky usiluje spolek "Kvaň".

Zdroj: Z. Kastner, kronikář Zaječova