vodní nádrž
ve vsi, v sousedství domu č.p. 7

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle, ve štítu nad vchodem bylo kruhové okénko. Po bocích měla kaple po jednom polokruhově zakončeném okně. - Pověst o vzniku kaple: "Pod skaliskem Baba stával Šedivý křížek, jak mu říkali plavci z vorů na Vltavě. Kdysi se tu stavěla pobřežní navigace pro koně, kteří po ní tahali nákladní lodě proti proudu. Celou stavbu hlídal strážník František Šedivý, který si zde pro noční vartování postavil dřevěnou chýši. Jednu noc se mu v sirném ohni zjevil sám čert. Ten strážníka žádal, aby mu daroval to, o čem ještě neví. Za to bude mít ve všem svém konání pekelné štěstí. Šedivý kývl, ale ráno se dozvěděl, že se mu té noci narodil syn. Aby se vyvázal z nečisté smlouvy, postavil zde ve skále kříž a v Podolsku dokonce kapli." - Kaple stála v těsném sousedství chalupy Šedivých čp.7. Stavba podle schváleného nákresu z roku 1883 se neuskutečnila, k realizaci došlo až podle nového návrhu v roce 1938. - Dobový tisk napsal o svěcení kaple toto: „Podolsko u Písku. Svěcení nové kaple sv. Anny. 24. července byla naše povltavská vesnička svědkem vzácné slavnosti. Zbožný, věřící lid se scházel se všech stran. Přišla i procesí s družičkami a s „trůnky“ z Temešváru a z Olešné. Krásný obraz sv. Anny, dar to paní mlynářky Honsové, kmotřičky nové kaple, byl nesen od podolských žen ve slavném průvodu s hudbou přes řetězový most k nové kapli. Zde vykonal svěcení obrazu a kaple dp. farář z Chřestovic, Josef Pragr. Kázání o významu kaple proslovil P. Benedikt Hronek O. P. z Olešné. Pak sloužil dp. farář slavnou mši sv. a po ní učinil děkovný proslov. Státními hymnami byla slavnost zakončena. – Nová krásná kaple jest dílem p. mlynáře Honsy. K lesku slavnosti přispěla na neposledním místě také družička Růženka Stránská z Olešné svým „říkáním“, při němž se mnohé oko zarosilo slzami. Budeme dlouho vzpomínati na tuto krásnou slavnost. – Vděční občané podolští.“ - Kaple bohužel neměla dlouhého trvání, neboť byla zatopena společně s ostatními objekty ve vsi v roce 1960. Dodnes je v mysli pamětníků vzpomínka na příhodu, která se prý stala při demolici svatostánku. Přes varování, že tento čin přináší neštěstí, si prý jeden člověk odnesl zvon. Zanedlouho poté se hrozba vyplnila a on zemřel. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.

Zdroj: Milada Jiroušková: Obrázky z Podolska a okolí