← kostel sv. Markéty (Skytaly) synagoga (Slabce) →
19752 kaple Čtrnácti svatých pomocníků

na Lounském předměstí, naproti sokolovně

barokní

Kaple byla postavena pravděpodobně v roce 1738. Byla centrální, zaklenutá kupolí, kterou završovala zděná lucerna. Měla dynamicky upravenou fasádu, zejména tvarování štítu s rokokovými volutami, na kterých seděly postavy andílků. Ty adorovaly kříž na segmentovém štítu; jeden měl v rukou mučednickou palmu a druhý vavřínovou korunou. Uprostřed štítu byl umístěn monogram jména Ježíš – IHS a pod ním tři hřeby, připomínající jeho ukřižování. Takový znak používali sice hlavně jezuité, ale vyskytoval se i mimo jejich působnost. V interiéru byl umístěn oltář se sochami sv. Petra a sv. Pavla, který vznikl po roce 1760. Oltářní obraz Čtrnácti svatých pomocníků je dnes uložen ve slánském muzeu. Je na něm zpodobněno čtrnáct svatých pomocníků v nouzi – sv. Achác, sv. Barbora, sv. Blažej, sv. Cyriak, sv. Diviš, sv. Erazim, sv. Eustach, sv. Jiljí, sv. Jiří, sv. Kateřina, sv. Kryštof, sv. Markéta, sv. Pantaleon a sv. Vít. - Kaple byla zrušena za josefínských reforem v roce 1785 a její oltář byl převezen do kostela sv. Jakuba v Lidicích.

Zdroj: Vladimír Přibyl