← kaplička (Nová Ves u Nepomuka) kostel sv. Michaela archanděla (Nová Ves v Horách) →

konec června 2016
na návsi

Nová kaple byla postavena v letech 2016 - 2018 na původním místě jako přibližná replika původní kaple zbořené v červnu 2016 (oproti původní kapli má nová kaple širší věž, nižší krov věže a odstraněnou valbu nad presbytářem). - Podle zápisu v obecní kronice byla byla původní kaple vystavěna v roce 1896 novoměstským stavitelem Karlem Šírem. Součástí stavby bylo ovšem také hasičské skladiště. V roce 1964 byla ve vsi postavená nová hasičská zbrojnice. Traduje se, že v roce 1965, jakmile odjel tajemník Místního národního výboru na dovolenou, místní farníci během čtrnácti dnů zbořili starou hasičskou zbrojnici spojenou s kaplí a místo ní postavili o něco větší. A spojením hasičské zbrojnice s kaplí vznikla velká kaple připomínající spíš malý kostelík. Tajemník údajně po návratu musel na okrese řešit, zda má stavbu nechat odstranit, ale po jeho argumentu, že ji stavěli ti samí, kteří mu chodí pracovat na akce Zet, a že by už víckrát nepřišli, soudruzi na okrese zvětšení kaple dále neřešili. Zvětšená kaple nikdy nebyla oficiálně posvěcena, formálně zůstala vedena jako hasičské skladiště spojené s kaplí. - O přestavbě a rozšíření kaple, jejíž stav nebyl zrovna dobrý, začali místní uvažovat již v 90. letech 20. století. V roce 2015 se rozhodlo místní zastupitelstvo starou kapli kvůli podmáčení zbourat a na jejím místě postavit novou, ve stejném architektonickém duchu. Stavba byla povolena dne 23.5.2016 a dne 25.5.2016 začaly první výkopové práce na přípojce vody a kanalizace. Dne 21.6.2016 byla sloužena ve staré kapli poslední mše svatá a den nato se začalo s vyklízením budovy. Do konce června 2016 byla stará kaple zbořena a prakticky hned poté začala stavba kaple nové, jež byla dokončena v červenci 2018. Nová kaple byla slavnostně posvěcena dne 29.7.2018. - Pozemek s kaplí patří obci Nová Ves u Nového Města na Moravě.

Zdroj: zdarsky.denik.cz