kaple (Plešivec) →
19762 kaple sv. Jana Nepomuckého

vodní nádrž
v 70. letech 20. století
SV od vsi, u Zarážkova mlýna

Kaple byla společně se Zarážkovým mlýnem zatopena Dalešickou přehradou. - Na pravém břehu řeky Jihlavy, pod Plešicemi a Chroustovem, stával Zarážkův (též Záviškův či Svobodův) mlýn. Při povodni na začátku 19. století utekl tehdejší mlynář Štěpán Záviška i s rodinou do bezpečí a modlil se, aby ledové kry nezničily jeho mlýn. Když se po opadnutí vody vrátil zpět domů, zjistil, že mlýn zůstal nepoškozen. Jako poděkování postavili Záviškovi roku 1810 u cesty k mlýnu kapli, v níž byla umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Před napouštěním přehrady byla socha přemístěna do Chroustova před návesní kapli. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě ČEZ, a.s. z Prahy. - Zarážkův mlýn byl zbořen někdy po roce 1970 a místo pak bylo v roce 1976 zalito přehradou.