← Kájovská kaplička (Kbely) Kladrubská kaplička (Kbely) →
19775 kaple sv. Alžběty Durynské

u křižovatky ulic Železnobrodská a Semilská

Až do začátku 20. století neměli kbelští katolíci žádnou svatyni. Lidé chodili do kostela do Vinoře nebo do Čakovic. Již za doby před rokem 1918 byly zhotoveny architektem Jaroslavem Čermákem plány na stavbu kostela, který měl stát podél dnešní Mladoboleslavské ulice před vlakovým přejezdem do Vinoře. Záměr, který měli františkáni, se však neuskutečnil. V roce 1932 byla prodána v dražbě stodola domu č.p. 42 v nynější Železnobrodské ulici, kterou koupila „Družina sv. Kláry“ a ve které byla adaptací zřízena kaple. Kapli sv. Alžběty dne 28.10.1932 vysvětil velmistr řádu Křížovníků Dr. Josef Vlasák. Za hlavním oltářem byl umístěn kříž z 18. století, který kbelským darovali františkáni z kostela Panny Marie Sněžné v Praze 1. - Kbely měly stále jen kapli. Až po mnoha letech, se dne 27.1.1997 staly Kbely samostatnou farností (zatím bez kostela) svěřenou do správy P. Antonínu Klaretu Dabrowskému. A tak mohla být v roce 2001 zahájena v sousedství kaple stavba nového kostela. - Po dostavbě kostela byla v roce 2004 zbořena původní kaple, která do té doby stále sloužila svému účelu. Kříž z kaple si vzali zpět františkáni a je umístěn v jejich klášteře u kostela Panny Marie Sněžné a zvon z kaple je na zahradě poutního místa františkánů v Hájku u Červeného Újezdu. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 112/1 a 112/2) patří církvi.

Zdroj: Ing. Ivana Zámyslická, ÚMČ Praha 19